sunnuntai 19. elokuuta 2012

Note to self: Älä osta täyttöpulloa, jos et ole miettinyt etukäteen miten saat siirrettyä sen tavalliseen hajuvesipulloon

Hankin tuossa vähän aikaa sittten Travalon erään tuoksun kylkiäisenä ajatuksena saada vanha Clarinsin par Amour 100ml pulloni helppokäyttöisemmäksi versioksi. Verkkokaupassa tarkasteltuna Travalo vaikutti kätevältä, mutta nyt en enää tiedä miten saisin litkun siirrettyä siihen.


Olen aikoinaan hankkinut tyhmyyksissäni budjettisyistä Clarinsin par Amourin 100ml täyttöpullona, mikä taisi lopulta kääntyä hintavaksi virheeksi. Tuoksua ei ole tullut kovin paljon käytettyä täyttöpullosta annostelun hankaluuden vuoksi. Olen myös huolissani, että suoraan sormelle annostellessa pulloon menee bakteereja ja happea, mikä ajan kanssa pilaa hajuveden.


Ajattelin ostaessani tuoksun, että dekantoin sen ajan kanssa pienempään tavalliseen pikkupulloon. Dekantointia eli hajuveden siirtämistä tai jakamista pullosta toiseen mahdollisimman hellävaraisesti voi harrastaa muutamalla hyvin helpolla tavalla. Tarkoitus olisi saada aine mahdollisimman vähällä litku-ympäröivä maailma kontaktilla ilmatiiviistä pullosta toiseen, jotta neste ei saisi happea tai bakteereja itseensä. Banaaleimpia ja lopulta myös aikaavievimpiä ja sotkuisimpia kokeilemiani tapoja ovat olleet nesteen suihkuttaminen suoraan spray-korkista ja kaataminen suppilon avulla tai ilman pullosta toiseen. Tätä on tarvinnut harrastaa vain sellaisten pullojen kanssa joista ei saa joko spray-osaa tai korkkia ollenkaan irti. Jos spray-osan saa irti, helpointa on laittaa tavallinen apteekista saatava lääkeruisku korkin "pilliin" kiinni ja vetää neste ruiskuun samalla kun painaa korkin mäntää alas. Neste siirtyy kyllä siististi ruiskuun, mutta siitä sen joutuu ruiskuttamaan suoraan toisen pullon korkista alas ja ainakin ilmaeristys kärsii.


Hankkimani Travalon kanssa hajuvesipullon koko korkkia ei tarvitse rassata irti kummastakaan pullosta eikä ainetta lirutella pullosta toiseen. Yksinkertaisuudessaan riittää, jos saa alkuperäisen pullon korkin spray-osan irti niin että pilli jää paikalleen. Pillin saa tungettua Travalon pohjassa olevan kumitulpan kautta sisään ja neste siirtyy pullosta toiseen pumppaamalla korkin mäntää pohjaan. Siistiä ja hygieenistä. Samanlaista mekanismia käytetään myös esimerkiksi nestemmäisten suoneen tai lihakseen laitettavien lääkkeiden annostelussa, millä varmistetaan aineen pysyminen steriilinä. Mainittakoon plussana tuotteelle säilyvyyden kannalta myös umpinaisuus varustettuna vain pienellä ikkunalla josta näkee paljonko litkua on jäjellä, mutta tuoksu pysyy melko hyvin valolta suojassa.Nerokkaan oloinen mekanismi häikäisi, mutta en tullut ajatelleeksi, että Travalo tosiaan vaatii kaverikseen irti saatavalla spray-korkilla varustetun hajuvesipullon. Täyttöpullosta siirtäminen ei taida olla mitenkään mahdollista. Kun huomasin tulleeni umpikujaan, harkitsin litkun siirtämistä tutulla tavalla lääkeruiskun tai sekottajan avulla, mutta ne eivät mahdu kumitulpasta sisään. Hetken mietin myös neulalla varustelulla ruiskulla lähestymistä, mutta luultavasti saisin vain Travalon kumitulpan pysyvästi hajalle. Yritin myös paria melko mielikuvituksellista keinoa saada tuoksua Travalon yläpäästä sisään (korkki ei tietenkään lähde irti) siinä onnistumatta. Onnistui yrityksissäni ainoastaan tuhlaamaan 1/4 par Amourista ja samalla hajustamaan sillä koko keittiön. Ilmeisesti joudunkin tekemään matkaversion jostain toisesta tuoksusta ja hankkimaan par Amourille tavallisen lasisen spraypullon ja siirtämään sen vanhalla menelemällä ruiskun kanssa. Vai keksiikö joku muu pulmaan järkevämpää ratkaisua?

2 kommenttia:

  1. Travaloiden ongelma on todella, että ne vaativat kaverikseen ns. pitkäpiikkisen pumppupullon. Joillekin voi tulla yllätyksenä, että osassa hajuvesipulloista pumpun "piikki" voi olla niin lyhyt, että pumppaaminen tuottaakin vain sormille valuvaa hajuvettä.
    Yksi vaihtoehto näiden refill-pullojen kanssa ovat täytettävät matkasumuttimet ja injektioruisku. Täytettäviä käsilaukkusumuttimia saa tilattua useammastakin nettikaupasta melko edulliseen hintaan. Ongelmana on tietysti se, että hygieniasta täytyy sitten itse huolehtia paremmin juuri mm. kumihanskojen ja injektioruiskun merkeissä.

    VastaaPoista
  2. Ai siinä oli vielä sellainenkin ongelma. Taitaa olla siis olla vain houkuttelevamman näköinen ja kallis turhake yksinkertaisempiin matkapulloihin verrattuna. Sen siitä saa kun pitää yrittää vähän hienostella. Back to basics.

    VastaaPoista