tiistai 22. marraskuuta 2011

Miten minusta tuli tuoksuhullu

Olen aina ollut kiinnostunut tuoksuista. Tuoksuharrastajaksi minua tuskin voi kutsua, koska en tiedä mitään "nenistä", parfyymien rakentumisesta ja kalliista raaka-aineista. Olen vain etsiytynyt tavaratalojen hajuvesiosastoille kunnes aloin vähitellen tunnistaa tuoksuja joita ystäväni käyttivät. Taito on ikäväkyllä vuosien aikana kadonnut kaupungilla lusmuilemisen vähentyessä ja tuoksujen maailman laajentuessa lähitavaratalon muutamasta hyllystä ja kolmesta seonkituotteesta kolmesti vuodessa. Silti en ole lakannut lakannut etsimästä täydellistä tuoksua ja välillä unohduksissa ollut harrastus on aina löytänyt tiensä takaisin elämääni.

Toinen etsinnän kohteeni on lähes yhtä pitkään  ollut täydellinen tuoksun puute. Tavoitteestani voin kiittää sisartani, joka ei pahan hajusteallergian vuoksi voinut pitkään aikaan käyttää hajusteita eikä olla hajusteita käyttävien seurassa. Sen vuoksi lapsuudenkodissani hajusteet olivat pannassa. Kun kasvaa ympäristössä jossa pyritään täydelliseen hajusteettomuuteen, alkaa huomata kaikki hajusteet joita kuljetamme huomaamattamme mukana: shampoo, hiustenhoitoaine, suihkusaippua, kosteusvoide, deodorantti, muotovaahto, hiuslakka, pyykinpesuaine ja mahdollisesti myös hajuvesi. Sekoitus on toisinaan tainnuttava. Tämä teki minusta sen luokan oudon tytön joka huomasi, jos joku oli ostanut uutta shampoota tai jonkun kotona oli vaihdettu pyykinpesuainetta. Samalla aloin huomata myös itse aivastelevani ja saavani päänsärkyä luokassa ympärillä olevista tuoksuista jotka tuntuivat kaatuvan päälle.

Täysi tuoksuttomuus ei siis sopinut minulle vaan teki minusta heikkohermoisen ilman yliherkkyyttä tai allergiaa. Tuoksuton koti opetti kuitenkin nauttimaan tuoksun puutteesta, jopa etsimään sitä. Lähimmäksi tuoksuttomuutta olen päässyt kirkkaina talviaamuina kun pakasta on -30°, mikä saattaa johtua enemmän hajuhermojen paleltumisesta kuin varsinaisesta tuoksun puutteesta. Mutta mitäpä väliä jos se saa lenkille silloin kun kukaan järkevä ihminen ei sitä tee. Ilmeisesti olen kuitenkin ollut etsinnöissäni aikaani edellä sillä "tuoksuttomat" tuoksut tuntuvat olevan tällä hetkellä hyvin mainostettuja tuoksumaailmassa. Odotan jo innolla pääseväni haistelemaan esimerkiksi Clean -sarjaa jossa tuoksuvat mm. puhtaat pyykit, iho ja T-paidat. Ehkä siitä minulle täydellinen tuoksu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti